El agua potable es un bien escaso en muchos puntos de África

Aigua potable a Kènia per a 25.000 persones gràcies a una planta solar

La nova instal·lació, impulsada per l’organització social ‘GivePower’, converteix l’aigua salada del mar en apte per al consum humà

El agua potable es un bien escaso en muchos puntos de África
'aigua potable és un bé escàs a molts punts de l'Àfrica | Arxiu

Els habitants de la regió de Kiunga de Kènia estan de celebració gràcies a un nou projecte social que abasteix d’aigua potable a unes 25.000 persones de la zona. Es tracta d’una planta solar impulsada per l’organització sense ànim de lucre ‘GivePower’ que transforma l’aigua salada en aigua potable,  projecte que ara es vol reproduir a més zones pobres del món.

Tot i que anteriorment hi ha hagut diversos projectes de plantes dessalinitzadores, sobretot en països desenvolupats, el cert és que aquestes eren poc sostenibles, tant a nivell econòmic, energètic i mediambiental. En aquest cas, però, estem parlant d’una planta solar que s’estalvia pràcticament la totalitat d’aquests problemes. 

Com funciona aquesta planta?

Gràcies a aquesta planta solar, els habitants de la zona de Kiunga aconsegueixen prop de 75.000 litres d'aigua potable al dia, suficient per proveir a un total de 25.000 persones. El seu funcionament és molt bàsic: tres bateries de Tesla aconsegueixen emmagatzemar l'energia solar amb dues bombes paral·leles que aconsegueixen fer funcionar el sistema de dessalinització i potabilització de l'aigua.

Els beneficiats s’estalvien més d’una hora de viatge

L’alegria s’ha desbordat entre els habitants d’aquesta zona de Kènia des que s’ha posat en marxa la planta, ja que han celebrat el fet de tenir aigua potable per primera vegada al costat de casa. De fet, fins ara aquestes persones havien de fer trajectes de més d’una hora per obtenir aigua amb condicions òptimes per poder consumir-la.

En aquest sentit, la situació era tan extrema que no es podia malbaratar ni una sola gota d’aigua, ja que tasques tan senzilles com les de rentar la roba, es feien amb aigua salada per tal de no gastar la de consum humà,  cosa que provoca problemes a la pell.

El projecte s’estén a més països

Aquesta planta solar va començar a caminar l’any 2018 a Kènia i, després de veure l’èxit assolit darrerament amb molta gent beneficiada, els seus impulsors es plantegen ara implantar també aquesta tecnologia en altres països del món que tenen problemes per obtenir aigua potable, com per exemple Colòmbia o Haití. A tot el planeta, es calcula que prop de 2.200 milions de persones no tenen accés a aigua apta per al consum humà.