L’escalfament global continua causant estralls i batent rècords de temperatures a tot el món. L’última dada forma part del passat mes, ja que el setembre del 2019 ha estat el més càlid de la història amb 0,57 ºC per sobre de la mitjana en el conjunt de l’hemisferi nord, una xifra que tan sols va iguala el setembre del 2016.
Així ho indica el balanç mundial publicat per ‘Climate Change Service’ del programa Copèrnic de la Unió Europea (UE), que basa les dades en la mitjana de temperatures de setembre establertes entre els anys 1981 i 2010. D’aquesta manera, els valors enregistrats en les masses de terra de l’hemisferi nord van quedar clarament per sobre de la mitjana, especialment a diversos punts de l’Àrtic, gran part dels Estats Units, Iran, Afganistan, Mongòlia i nord de la Xina.
Europa no s’escapa de la calor, però amb excepcions arreu
Pel que fa a Europa, les temperatures del setembre del 2019 també van quedar per sobre de la mitjana a gran part del continent, sobretot al sud i sud-est, mentre que tan sols se salven Suècia, Noruega i l’extrem est del continent, on els valors van quedar per sota de la mitjana.
A la resta de l’hemisferi nord també hi trobem excepcions, com ara en el sud-oest de Rússia, les Repúbliques de l’Àsia Central i parts de l’Antàrtida, principalment, on les temperatures van ser clarament més baixes en comparació a la mitjana al llarg del setembre d’aquest any.
Si ens fixem en les temperatures oceàniques, els valors de l’aire marí també van ser elevats en comparació amb la mitjana històrica, però no només a l’hemisferi nord, sinó que també a la resta del planeta. Especialment al nord-est de l’oceà Pacífic i en diversos mars de l’Àrtic i de l’Antàrtida Occidental. De fet, tot i estar encara a l’hivern, a l’hemisferi sud també es van registrar anomalies càlides al centre d’Amèrica del Sud, a Sud-àfrica sud-oest d’Austràlia i Antàrtida Occidental.