Catalunya Diari
Imatge de palmeres mogudes pel vent a la costa catalana

Nou temporal de vent aquest diumenge per donar la benvinguda a l'hivern

La ventada serà especialment important a les comarques de Barcelona i Tarragona, així com zones elevades. La nova estació arribarà a les 05:19h de la matinada

El temps es mantindrà molt complicat al llarg de les properes hores per l’arribada d’un nou temporal de vent que afectarà entre el vespre i nit de dissabte i gran part del diumenge molts punts de Catalunya. La ventada es deixarà sentir a gran part del territori, però anirà quedant concentrada a la meitat sud. Tot plegat amb força sol, sense pluja i temperatures semblants o cap avall. Seran les últimes fuetades de les borrasques dels últims dies abans d’unes festes de Nadal molt tranquil·les i plàcides.

Cal recordar que aquest diumenge, 22 de desembre, a les 05:19h de la matinada tindrem el solstici d’hivern i entrarem oficialment a la nova estació, deixant enrere una tardor que ha estat poc freda en el seu conjunt i amb pluges força irregulars a Catalunya.

Alertes per fort vent a molts punts

El temporal de vent ja ha arrancat dissabte al vespre i durant la nit i matinada es preveuen ventades fortes especialment al Camp de Tarragona, àrea de Barcelona, interior del nord-est i zones elevades de la resta del territori. Compte perquè moltes ràfegues es mouran entre els 60 i 90 km/h, però en alguns casos es poden superar els 100 o 120 km/h de forma puntual. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes de color taronja i groc a moltes comarques pel temporal de vent de nit:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el dissabte 21 de desembre del 2019 a la nit
Mapa d'alertes per fort vent dissabte a últimes hores | METEOCAT

Diumenge continua el vent, però no a tot arreu

Després d’una nit, matinada i primeres hores molt ventades a gran part de Catalunya, diumenge continuarà el temporal de vent, si bé començarà a marxar de les comarques de Girona i gran part de la meitat nord, tret de zones elevades. El vent anirà també a la baixa a l’àrea de Barcelona al llarg del dia, mentre que es mantindrà a les comarques de Tarragona i més punts de la meitat sud. Aquestes són les alertes per vent de cara a diumenge:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el diumenge 22 de desembre del 2019
Mapa d'alertes per fort vent diumenge | METEOCAT

Per tant, molt de compte amb aquest enèsim temporal de vent a Catalunya. Molta precaució a la carretera i és molt recomanable retirar objectes que tinguem en façanes, balcons i terrasses  que puguin caure al carrer amb un cop de vent. En aquest sentit, Protecció Civil té activada l’alerta del Pla Ventcat.

Tot plegat en un dia força assolellat en conjunt amb el permís del pas d’algunes bandes de núvols inofensives. A diferència de dissabte, ja no s’esperen precipitacions, si bé al Pirineu, sobretot a la cara nord, els núvols i les precipitacions aniran a més  amb cota de neu que baixa fins als 1.300 metres.

Mapa de previsió pel diumenge 22 de desembre del 2019
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

Temperatures més baixes

Pel que fa a les temperatures, es mantindran semblants o baixaran més,  sobretot fora de les zones amb vent. De nit el fred seguirà moderat, mentre que les màximes es mouran entre els 14º i 19º la majoria, les més altes a la meitat sud. En canvi, ja es mouran entre els 11º i 16º a l’interior de la meitat nord  i encara més baixes al Pirineu.

Nadal molt suau i tranquil

A partir de dilluns, malgrat que quedaran algunes restes de vent, la tendència serà que el temps es tranquil·litzi molt i tinguem uns dies de festes de Nadal molt plàcids i amb temperatures atípicament suaus  que poden rondar els 20º al migdia el dia 25. Una situació més de mitjans de tardor que no pas d’hivern que ens acompanyarà força dies.